Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda "Daha önce de 'Sayın Başbakan ile biz konuşacağız' dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabii ki. Ama bu şahıslarımızla, ikimizle ilgili bir konu. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir. Hiç kimse şimdiden 'Bu benim cebimde' de dememektedir" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile Çankaya Köşkü'nde düzenlendiği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili yeni yasa konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Gül, bütün yasaları olduğu gibi MİT ile ilgili düzenlemeyi de yakından takip ettiğini belirtti. Diğer yasalarda yaptığı gibi hem ilgili bakan hem de müsteşar ile görüşerek fikirlerini söylediğini aktaran Gül, "Şüphesiz ki bu tip yasalar tartışmalı konulardır, işin doğası gereği. Nereden bakarsanız öyle ama gayet dikkatli bir şekilde görüşlerimi paylaşıp tavsiye ettim. Nihayetinde TBMM'nin kararıdır. Yasayı TBMM yapar. Milletvekillerinin vereceği bir karardır" dedi.
Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının ne zaman belli olacağına ve eğer aday olmazsa siyasete devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya ise Gül, şöyle yanıt verdi:
"Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili takvim zaten açıklandı. Daha önce de söylediğim gibi 'Sayın Başbakan ile biz konuşacağız' dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabii ki. Ama bu şahıslarımızla, ikimizle ilgili bir konu. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir.
Zaman zaman 'biz ikimiz konuşacağız' deyince buradan farklı farklı şeyler duyuyorum, eleştiriler de duyuyorum. Şüphesiz ki başka adaylar hep olacaktır ve neticede seçimlerde halk karar verecektir. Hiç kimse şimdiden 'Bu benim cebimde' de dememektedir. Bunun bilinmesini istiyorum. Diğer konularda, bakalım... Bunlar çok konuşulacak. Söyledim daha önce, nihayette benim ne düşündüğüm de muhakkak ki önemli olacak dedim."
İstikrar hepimizin aradığı birinci unsur
Cumhurbaşkanı Gül, "Baltık devletlerinde NATO mevcudiyeti, özellikle Rusya'nın son dönemlerdeki agresif tutumları düşünüldüğünde daha da uzatılmalı mı? Rusya'ya ne gibi yaptırımların yapılması gerekiyor" sorusu üzerine de bu konuları Berzins ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ele aldıklarını hatırlattı.
Bölgenin sadece Baltık tarafı olarak değil Ukrayna, Kırım ve Karadeniz'i de içine alan büyük bir bölge olarak düşünüldüğünü ifade eden Gül, "Buralardaki istikrar hepimizin aradığı birinci unsur. NATO içerisinde müttefikliğimize vurgular yaptık. Dolayısıyla NATO içerisinde dayanışmayı her zaman göstermenin sırası" diye konuştu.
Değişik seviyelerde NATO toplantıları yapıldığına ve hem askeri hem de sivil kanat tarafından kararlar alındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Bütün bunlar problemin diyalogla uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde çözülmesi ve problemlerin daha büyümemesi için yapılan çalışmalardır. Ümit ediyoruz ki uluslararası hukuk hiçbir zaman gözardı edilmez. Ülkelerin toprak bütünlüklerine, egemenliklerine, BM tarafından tanınmış olan, bunlar hiçbir zaman ihlal edilmez, bunlara her zaman karşılıklı bir şekilde saygı duyulur.
Diğer yandan şu da bir gerçektir, Rusya bu coğrafyanın ve bu bölgenin en önemli ülkelerinden birisidir. O açıdan tarihte ülkeler çok beraber olmuşlardır. Nüfuslar çok karışmıştır. Bütün bunları da dikkate alarak gayet dikkatli bir diplomasinin yürütülmesi ve diyalogla bu problemlerin büyümeden çözülmesine önem veriyoruz. Hem müttefiklerimiz hem bölgede bu problemlerin tarafı olan Rusya ile bu yönde sürekli bir istişare halindeyiz."
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Letonya'nın Karadeniz'e Ukrayna vasıtasıyla bağlanmasının, Ukrayna'da yaşanan olaylardan olumsuz etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine de Minsk üzerinden Karadeniz'e gelen bir ulaşım hattı olduğunu hatırlattı. Karadeniz üzerinden Türkiye bağlantısının yapılıp bu hattın başka ülkelere gitmesi konusunun bugünkü görüşmelerde ele alındığını ve buna önem verildiğini kaydeden Gül, "Ümit ediyoruz ki bunlarda herhangi bir aksama söz konusu olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'ye tam anlamıyla destek vereceğiz"
Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins de görüşmelerde NATO zirvesinde ele alınan konuları da gözden geçirdiklerini belirterek, Türkiye'ye desteği için teşekkür etti. Letonya Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecine, önümüzdeki dönem başkanlığımız sırasında tam anlamıyla destek vereceğiz" dedi.
Beraberindeki iş adamları heyetinin hem Ankara hem de İstanbul'da temaslarda bulunacağını dile getiren Berzins, pek çok ekonomik ilişkinin tesis edileceğinden emin olduğunu ve bu çalışmaların neticesinden her iki ülkenin de gelecekte fayda sağlayacağını düşündüklerini belirtti.
İmzalanan işbirliği anlaşmalarının resmi ziyaretin somut neticeleri olduğuna işaret eden Berzins, Gül'ün Letonya ziyaretinin ardından yaşanan bu gelişmelerin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Eğitimin iki ülke ilişkilerinin temelini oluşturduğuna dikkati çeken Berzins, bu ilişkilerin çeşitlendirmesini istediklerini ve bu nedenle karşılıklı öğrenci değişimini iki katına çıkaracaklarını ifade etti.
Türkiye'deki turizm hizmetinin yüksek kalitesini deneyimlediğini kaydeden Berzins, Letonya'nın da özellikle başkenti Riga ile turizm açısından bir cazibe merkezi olduğuna işaret etti.
Ukrayna'daki gelişmeler
Letonya Cumhurbaşkanı Berzins, bir basın mensubunun Türkiye ve Letonya'nın Karadeniz'e Ukrayna vasıtasıyla bağlanma önceliği olduğunu belirterek, Ukrayna'da yaşanan olayların bu güzergah üzerinde olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağını sorması üzerine, kendileri için büyük öneme sahip ulaştırma konusunu Gül ile görüşmesinde ele aldıklarını belirtti.
Letonya'nın konuyu sürekli olarak dikkatle analiz ettiğini ve mevcut durumda bu transit yolun gelişimiyle alakalı herhangi bir kötüleşme öngörmediklerini anlatan Berzins, "Bu yolu kullanarak nakliyesi gerçekleşen ürünlerin de artacağını umuyoruz ama bu, gelecekte sorun olmayacağı anlamına gelmiyor" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı