Sanayi ve teknolojideki gelişmeler, yeşil dönüşüm hedefleri ve sürdürülebilir kalkınma üzerine vurgu yapan Kacır, hazırlanan "Düşük Karbonlu Yol Haritaları" çerçevesinde Türkiye’nin karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşabilmesi için 2053 yılına kadar 71 milyar dolarlık yatırımın gerekli olduğunu belirtti.
Bakan Kacır, 22 yıllık iktidar süresince sanayi ve teknoloji alanında sağlanan başarıları, ileri teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin üretim gücünün artırılmasındaki somut adımları detaylandırdı. Özellikle sanayinin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecine odaklanan Kacır, sektörel hedeflerin yanı sıra teknolojik dönüşüm ve savunma sanayisindeki gelişmelere de dikkat çekti.
Demir çelik ihracatında artış
Bakan Kacır, Türkiye’nin sanayi üretiminde ve ihracatında rekorlar kırdığını belirterek, demir-çelik ihracatının 3,5 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktığını ifade etti. Çelik sektörü başta olmak üzere otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde üretim kapasitesinin arttığını belirten Kacır, “Türkiye’nin toplam çelik üretimi 16,5 milyon tondan 34 milyon tona yükseldi. Aynı dönemde imalat sanayimizin ihracatı 241 milyar dolara ulaştı” dedi. Alüminyum, çelik, çimento ve gübre sektörlerinde yeşil dönüşümü teşvik etmek amacıyla hazırlanan yol haritalarına vurgu yapan Bakan Kacır, bu sektörlerin düşük karbonlu üretime geçişi için büyük yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. “2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda sürdürülebilir bir üretim modeline geçmek için sanayimizin dönüşümünü destekliyoruz. Hazırladığımız yol haritaları, sadece ekonomik kazanç sağlamayacak, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak” diye konuştu.
Çip üretiminde stratejik hamle
Türkiye’nin teknoloji ve AR-GE yatırımlarıyla büyük bir ivme kazandığını belirten Kacır, son 22 yılda AR-GE harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıktığını ifade etti. AR-GE personeli sayısının 29 binden 291 bine ulaştığını vurgulayan Bakan Kacır, “Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payı 10 milyar dolardan 97 milyar dolara yükseldi. Bu artış, Türkiye’nin üretim gücünün yanı sıra teknolojiye verdiği önemin bir göstergesidir” dedi. Türkiye’nin çip üretiminde de stratejik bir hamle yaptığını açıklayan Kacır, 65 nanometre ve üzeri teknolojiler için 5 milyar dolarlık destek sağlayacaklarını dile getirdi. Bu yatırımların sadece iç piyasayı değil, aynı zamanda ihracatı da güçlendireceğine dikkat çekti.
"BYD fabrikası bu hedefin önemli bir parçası olacak"
Bakan Kacır, Türkiye’nin elektrikli araç üretiminde bölgesel liderlik hedeflediğini belirterek, bu alandaki yatırımları hızlandırdıklarını ifade etti. “Türkiye, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Manisa’da kurulacak BYD fabrikası, bu hedefin önemli bir parçası olacak. Yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak bu tesis, Türkiye’nin elektrikli araç pazarındaki konumunu güçlendirecek” dedi.
Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un da bu süreçte öncü bir rol oynadığını vurgulayan Kacır, 45 bin adet Togg aracının sahipleriyle buluştuğunu ifade etti. “Togg, Türkiye’nin teknolojik birikiminin ve üretim gücünün bir sembolü haline geldi” diye ekledi. Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Sanayi Bakan Kacır, düşük karbonlu ekonomiye geçişte Türkiye’nin kararlı adımlar attığını belirterek, hazırlanan sektörel yol haritalarının önemini vurguladı.“2053 yılına kadar alüminyum, çelik, çimento ve gübre sektörlerinde 71 milyar dolarlık yatırım yapılmasını öngörüyoruz. Bu yatırımlar, sadece karbon ayak izimizi azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel rekabette avantaj sağlayacak” dedi.
Savunma Sanayisindeki Büyük Hamleler
Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelerine de değinen Bakan Kacır, 2002 yılında 250 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının 2024 yılında 6,5 milyar dolara ulaştığını belirtti. “Kendi uydularımızı geliştiren, katmanlı hava savunma sistemlerinden insansız sistemlere kadar her alanda adını duyuran bir Türkiye var” dedi.
Deprem Bölgelerine Özel Destek Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere sağlanan desteklere de değinen Bakan Kacır, deprem bölgesindeki OSB ve sanayi sitelerinin yeniden yapılandırılması için toplam 10 milyar 76 milyon lira kaynak aktarıldığını ifade etti. Ayrıca, KOSGEB aracılığıyla 57 bin 155 KOBİ’ye 18,6 milyar liralık destek sağlandığını dile getirdi.
Türkiye Yüzyılı Vizyonu Bakan Kacır, konuşmasının sonunda, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki hedeflerinin, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun bir parçası olduğunu belirtti. “Türkiye, bölgesinde güçlü bir aktör ve dünya sahnesinde saygın bir ülke olarak yoluna devam edecek. Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefimiz doğrultusunda, yatırımlarımızı ve çalışmalarımızı artıracağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı