Avrupa Çelik Üreticileri Birliği'nin (EUROFER) tahminlerine göre Avrupa'da çelik üretimi, üretim tesislerinin kapanması nedeniyle 2022'de %4 düşebilir.
Fakat, 2023'ün üçüncü çeyreğinde talep iyileşirse, Avrupalı şirketler, Ukrayna'daki savaş, genel belirsizlik, enerji krizi ve yükselen enflasyon gibi faktörlere rağmen üretimi karşılayabilecektir. Önümüzdeki aylarda durumun daha da kötüleşmemesi durumunda, Covid sonrası dönemde olduğu gibi bir iyileşme öngörülebilir.
Uzmanlar, yalnızca üretimin değil, çeliğe olan talebin de düştüğünü hatırlattı. EUROFER tahminlerine göre AB'de metal ürünleri tüketimi 2022'de %3,5, 2023'te ise %1,9 azalacak.
AB ekonomisinin 2022'nin üçüncü ve dördüncü çeyreğinde teknik bir resesyona girmesi söz konusu, ancak 2023'ün ikinci çeyreğinden itibaren bir iyileşme olması da beklentiler arasında; yine de birçok faktör belirsizliğini koruyor.
Avrupa Birliği'nin ekonomik büyümesi, tedarik zinciri ile ilgili sorunlar, enerji fiyatları, yüksek enflasyon gibi olumsuz faktörlerin sürekli etkisi nedeniyle 2021'in üçüncü çeyreğinden beri yavaşlıyor. Şimdi, para politikasının sıkılaştırılması, Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve Ukrayna'daki savaş, tüm gelişmiş ekonomiler için GSYİH büyümesi beklentilerini daha da kötüleştirdi.
Euro Bölgesi'nde Eylül 2022'de enerji enflasyonu %41 idi. Gaz fiyatları yıldan yıla 20 kat arttı, ancak daha sonra Ağustos ayındaki zirvesinden %70 oranında düştü. Uzmanlar, daha yüksek gaz fiyatlarının metalurji de dahil olmak üzere Avrupa'daki tüm enerji yoğun endüstrilerin üretim maliyetini artıracağını söylüyor. Gaz fiyatları, düşüşe rağmen hala pahalı ve önümüzdeki birkaç ay içinde çoğu şey Ukrayna'daki duruma bağlı olacak. EUROFER temsilcilerine göre, Avrupa Birliği enerji kaynaklarının tek alıcısı olarak hareket etmeli veya ortak siyasi adımlar atmalı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı