AB Komisyonunun savaş karşıtı sert politikaları karşısında, Rusya’yı ekonomik olarak yıpratma amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından çeşitli yaptırım paketleri hazırlanmıştı.
Rusyayı ötekileştirme politikası üzerinde ilerleyen yaptırımlar karşısında dış ticaret ilişkilerine dayalı olarak demir ve çelik sektörü de negatif bir baskı altına girmişti.
Avrupa komisyonu tarafından belirlenen yaptırımlar arasında Rusya’nın enerji sektörüne yatırım yapılmasını ve demir-çelik ithalatının engellenmesi gibi maddeler de yerini almıştı.
Rusya’ya uygulanan bu yaptırımların zaman içerisinde delinmesinin ardından, Avrupa Komisyonu yeniden bir hareketle, Rusya ve 3'üncü ülkelerdeki gölge varlıkların yasaklanmasını ve uygulanan yaptırımların çevresinden dolaşılmasını önlemek adına yeni yaptırımlar üretmeyi uygun gördü.
Bu kapsamda ise Rusya'ya yönelik ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altını da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulandı ve 1000'in üzerinde kişi ve 200'e yakın kurumun mal varlıkları donduruldu.
Tüm bu yaptırımlara rağmen, Avrupa Birliğine bağlı ülkeler ve Rusya arasında yasal boşluklar üzerinden ithalat ve ihracat ilişkileri sürdürüldü. 2022 yılı ile kıyaslandığında ciddi oranda bir düşüş söz konusu olsa da Rusya, 2023 yılının ilk çeyreğinde,Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı ihracat ile 1.361 milyon ton çelik ürününe karşılık 662,11 milyon Euro değerinde kazanç sağladı. Bu değerlerin ise geçen yılın aynı dönemine göre ürün bazında %58,7, değer karşılığı olarak da %53,1 oranında düştüğü kaydedildi.
Eurostat kaynaklarından elde edilen verilere göre 2023’ün ilk çeyreğinde, Rusya’nın, AB ülkelerine ihraç ettiği demir ve çelik ürünleri incelendiğinde, Rusya’nın AB’ye en çok yarı mamul ürünleri ihraç ettiği görüldü. 839.000 ton olarak açıklanan rakam, 2022 yılının aynı dönemine kıyasla %39 oranında azalma gösterdi.
Avrupa tarafında Rusya’dan en çok yarı mamul ithal eden ülke 347,7 bin ton ile Belçika oldu. Belçika’nın yaptığı ithalatın değeri ise 179,28 milyon Euro olarak kayıtlara geçti
En çok pik demir ithal eden ülke ise geçen yılın aynı dönemine göre %5,5 artışla İtalya oldu. 248,3 bin ton ithal pik demirden Rusya’nın kazancı, 100,5 milyon Euro olarak açıklandı.
Demir cevherinde, 2023 yılı ilk çeyreği itibariyle bir önceki yıla göre %86,6 oranında ciddi bir azalma meydana geldi. Rusya tarafından ihraç edilen 197,99 bin ton demir cevherinin değeri %83,9’luk bir azalışla 33,3 milyon euroya geriledi.
Bu yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan en çok demir cevheri ihraç eden ülke Slovakya oldu. Rusya tarafından Slovakya’ya ihraç edilen 126,3 bin ton demir cevherinin değeri 21,98 milyon Euro olarak belirlendi.
Ferroalyaj’da ise Hollanda’nın ana hacmini Rusya üzerinden tedarik ettiği görüldü. 7,91 bin ton ferroalyaj ithal eden Hollanda, ithalatını 26,49 milyon Euro değerinde gerçekleştirdi.
İlk çeyrekte Rusya’dan karşılanan hurda ithalatının miktarı %85,5 oranında azalarak kayıtlara 8,11 bin ton miktarında geçti. Bu süreçte Rusya’dan en çok hurda ithal eden ülke Litvanya oldu. Litvanya, Rusya’dan 14,33 milyon Euro karşılığında 7,1 ton hurda ithal etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı