Kallanish Global Steel Markets Temmuz 2020 Web Seminerinde, Kallanish editörleri bölgesel ve küresel çelik pazarlarını değerlendirdi.
AVRUPA
En büyük iki sektör sanayi ve inşaat sektörleridir. Bu alanda talebin durumu ile başlayalım.
Eurostat'a göre, çoğu ülke karantinada olmasına rağmen endüstriyel üretimdeki toparlanmayı görebilirsiniz. İyileşme oldukça güçlü olmuştur, ancak olumlu olarak değerlendirilecek kadar da değildir. Tabii ki toparlanma Haziran'da da devam etmesine rağmen yazın başlangıcında yavaşlamaya başlamıştır, bu yüzden zor durumdayız. Endüstriyel üretim geçen yıldan beri düşüyordu. Çıktı yönünden negatif bir eğilimdi. Nisan ayında bir durgunluk yaşandı ve Mayıs'taki toparlanma gözle görülüyordu ama o kadar fazla da değildi. Örneğin inşaat sektöründe net bir toparlanma olduğunu gördük ama bu toparlanma virüs öncesindeki durumundan çok uzaktaydı. İyileşmeyi göstermek aslında olumlu hava yaratmaya hız kazandırıyor ve Haziran/Temmuz aylarında da bu durum devam edebilir.
Ayrıca şu anda farklı Avrupa ülkelerindeki duruma bakarsak, yatırım ihtiyacı geliyor gibi görünüyor. Özellikle inşaat sektörünü oldukça güçlü bir şekilde etkileyebilmelidirler.Bu aşamada inşaat sektörü için daha iyi bir konum gözlemlenebilir, özellikle de uzun ürünlerde.
Kuzey Avrupa'daki sıcak rulo ve inşaat demiri fiyatları ile ilgili ayrıntılara bakarsak, Mart başı/Şubat sonu itibariyle başlayan olumsuz eğilimi açıkça görebilirsiniz. Bu tarihler coronavirüsün başlangıç zamanlarına tekabül ediyor.
Sıcak rulo fiyatlarının örneğin Kuzey Avrupa'da hızlı bir şekilde 400 Euro'nun altına düştüğünü görebiliriz. Kuzey Avrupa inşaat demiri fiyatları düştü ama o kadar da değil, düşüşlerini sınırladılar. Ayrıca inşaat demiri fiyatları son üç haftada istikrar kazandı. Hafif bir iyileşme oldu, sonra tekrar düştü ama yükselmeyi bıraktı.
Sıcak rulo fiyatlarının toparlanması bekleniyor ancak bu henüz gerçekleşebilecek bir durum değil. Şu anda açıktır ki, yassı ürünler Avrupa'da uzun ürünlerden daha fazla acı çekiyor.
ArcelorMittal'in 20 Haziran'da başladığı ve bunu Tata Steel de dahil olmak üzere birçok farklı yassı ürün tedarikçisinin izlediği birçok duyuru yapıldı. Yassı ürün tedarikçilerinin, bobinler için taban seviyelerini Kuzey Avrupa'da ton başına en az 430 ila 440 Euro'ya yükseltmesi gerektiğine dair açık bir işaret var. Ancak bu seviye hala orada çıkabilecek durumda değil. Kallanish'in değerlendirmesi hala 400 Euro civarında ve henüz yükselemiyor.
Sıcak rulo fiyatlarında iyileşme mümkündür. Güney Avrupa'ya yapılan ithalat tekliflerinin, İtalyan fiyatlarına göre artık rekabetçi olmadığını ve toparlanma gösterdiğini görebilirsiniz. Ancak bir ay önce ulaşılan en düşük noktadan net bir iyileşme gösteren İtalyan seviyesinin ne kadar geçici olduğunu da görebilirsiniz. Dolayısıyla, Kuzey Avrupa ile Güney Avrupa arasındaki fark destek ile ilgilidir. Kuzey Avrupa'daki sıcak rulo fiyatlarının artması için destek verilmesi gerekir. Yani piyasa o kadar aktif değil.
İnşaat sektörü; sanayi ve otomotiv sektöründe iyileşme işaretleri gösteriyor ancak bu yolun sonu çok daha uzun gibi görünüyor ve fiyatlar etkileniyor. Girdi maliyetleri nispeten yüksektir. Metallerin marjları sıcak rulo satışlarında çok düşük, ancak yine de fiyat yeterince hareket etmiyor.
Kuzey Avrupa işlem seviyeleri bu yıl sonuna kadar 450 Euro / ton fabrika çıkışı seviyesine ulaşacak mı?
Sıcak rulo fiyatlarında ne olacağını tahmin etmek çok zor. Kallanish'e göre, yıl sonunda fiyatlar ton başına 450 Euro'luk HRC için toparlanabilir ancak bu iki faktöre dayanıyor. Birincisi koronavirüsün durumu, ikinci dalga olasılığı ve ikincisi endüstriyel cephenin biraz hız kazanması. Fiyat toparlanabilir, ancak talep toplanmazsa bu çok zordur.
Hepimiz koruma önlemlerinin Temmuz ayından bu yana başlatıldığını biliyoruz. Kotaların her birinin yalnızca üç ayda bir kullanılmasını içeren bazı değişiklikler var ve bu nedenle kotanın tamamının bir yıl içinde kullanılma imkanı yok. Dolayısıyla, küçük bir sınırlama söz konusudur, ancak yeni koruma kurallarının getirdiği etki piyasada bu kadar görünür olmayacaktır.
Beklendiği gibi, Türk inşaat demiri ithalatçıları Eylül sonuna kadar kullanmaları gereken kotaların neredeyse tümünü hızla tüketti.Benzer şekilde, Rus filmaşin ithalatı 80.000 tondan fazla tarife içermeyen kota kullanmıştır. Yassı ürünler sektöründe, levha ithalatı, Türk ithalatçılarına ve diğer ülkeler bölümüne özel olarak tahsis edilen kotaların çoğunu kullanmıştır. Otomotiv sektöründeki yavaşlamaya rağmen, özellikle otomasyon sektörü için Çin sıcak daldırma galvanizli rulo 4b alt grubunda bulunan 134.000 tondan fazla kotanın neredeyse tamamını kullanmıştır. Son olarak, soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı ürünlere yönelik "diğer ülkelerin" tahsisi de Eylül ayı sonuna kadar tamamen kullanıldı. Buna Güney Kore, Tayvan, Hindistan, ABD, Türkiye, Malezya ve Vietnam'dan gelmeyen tüm ithalatlar dahildir.
Koruma ve ithalatın sınırlandırılması bile bu kadar büyük bir etkiye sahip değildir, bu yüzden sonuçta tek gerçek dürtü talep olacaktır ve şu anda inşaat talebinin siyasi düzeyde bazı yatırımlar ve kararlarla yönlendirilebileceğini söyleyebiliriz. Sanayi ve otomotiv talebi bu anlamda geride kalıyor gibi görünüyor ve önümüzdeki aylarda neler olacağını görmemiz gerekiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı