Avro Bölgesi’nde enflasyon oranı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aldığı radikal tedbirlere karşın hala hedeflenen yüzde 2’ye yakın seviyenin oldukça altında seyretmeye devam ediyor.
Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor.
Banka, 2014 yılı eylül ayı toplantısında ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış ve bu kapsamda yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve mevduat faizini yüzde eksi 0,10'dan yüzde eksi 0,20'ye çekmişti.
Faiz kararının ardından da ECB Başkanı Mario Draghi, bu yılın mart ayında Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.
Banka, bu tarihte başlayan söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedefliyor.
Ancak şu ana kadar alınan tedbirlerin enflasyonun yukarı yönlü hareketinde beklenen katkıyı yapmaması nedeniyle, tek para birliğinde enflasyon baskı altında kalmaya devam ediyor. Ayrıca, Çin ekonomisindeki gerileme ve petrol fiyatlarındaki düşüş de Bölge'nin enflasyon görünümü olumsuz yönde etkiliyor.
Bölge'de ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 0,1 yükseldi
ECB personelinin eylül ayı projeksiyonlarında bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 0,3'ten yüzde 0,1'e, 2016 için yüzde 1,5'ten yüzde 1,1'e ve 2017 için yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye indirildi. Ancak, enflasyonun faiz indiriminin yapıldığı eylül ayından bu yana gelişimi ele alındığında söz konusu tahminlerin de gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor.
Zira, AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) derlediği verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde faiz indiriminin gerçekleştiği 2014 yılı eylül ayında yüzde 0,3 artan yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 0,4 arttı. Kasım ayında da yüzde 0,3 artan yıllık enflasyon, aralıkta yüzde 0,2, 2015 yılının ocak ayında yüzde 0,6, şubatta yüzde 0,3 ve parasal genişlemenin başladığı mart ayında ise yüzde 0,1 azaldı.
Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon nisan ayında değişmezken, mayıs ayında yüzde 0,3, haziran ve temmuz aylarında yüzde 0,2, son olarak ağustos ayında ise yüzde 0,1 yükseldi.
Parasal genişleme programında değişiklik bekleniyor
Enflasyonun inişli çıkışlı bir seyir izlemesi ve enflasyonda istenilen ivmenin yakalanamaması nedeniyle bankanın para politikası tedbirlerini artırabileceği tartışılmaya başlandı. ECB Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de bir türlü istenilen seviyede toparlanmayan enflasyona karşı yeni tedbir planlarında değişiklik yapılmasında hemfikir olduğu görünüyor.
ECB Başkanı Draghi, bu yılın eylül ayında Frankfurt'taki toplantıda petrol fiyatlarındaki düşüşün ve gelişen piyasalardaki yavaşlamanın enflasyon görünümünü daha da kötüleştirmesi durumunda kankanın parasal genişleme programının hızını ve büyüklüğünü değiştirmeye hazır olduğunu söylemişti.
ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio da Mannheim kentindeki bir etkinlikte Yönetim Kurulu'nun fiyat istikrarı görünümünde önemli bir değişikliğe karşılık vermek için görevi dahilinde mevcut tüm enstrümanları kullanmaya hazır olduğunu ifade etmişti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet de bir gazeteye verdiği röportajda bankanın gerektiğinde tahvil alım programını değiştirmeye hazır ve kararlı olduğunu vurguladı.
Banka bilançosunu 1 trilyon avrodan fazla büyüklüğe ulaştıracak söz konusu parasal genişleme programının daha önce 2016 yılının eylül ayında sonlandırılacağı açıklanmıştı. Ancak, alınacak yeni bir tedbir kararıyla parasal genişleme programının 2017 yılının eylül ayına kadar devam edebileceği tahmin ediliyor.
Öte yandan, bankanın 22 Ekim'de Malta'da gerçekleştireceği basın toplantısında düşük enflasyona karşı yeni tedbirlerin ve parasal genişleme programına ilişkin yeni düzenlemelerin duyurulabileceği öngörülüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı