Bölge ülkeleri, Trump yönetiminin kararına karşı çözüm odaklı ve temkinli bir yaklaşım benimserken, telefon görüşmeleri ve heyet ziyaretleriyle ABD ile uzlaşma yolları arıyor.
Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto, gümrük vergilerinin oluşturduğu ticaret savaşının ülkesini etkilediğini belirterek, “Sakin kalıyoruz. Güçlüyüz ve ABD dahil tüm ülkelerle müzakere edeceğiz,” açıklamasında bulundu.
Kamboçya Başbakanı Hun Manet ise ABD’nin ülkesine uyguladığı yüzde 49’luk gümrük tarifeleri sonrasında Washington’a bir heyet göndereceklerini açıkladı. Hun Manet, tarifelerin ülke ekonomisine etkilerini değerlendirmek ve çözüm yolları aramak üzere diplomatik adımların atılacağını vurguladı.
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo da, hükümetin Ticaret Bakanı’nı müzakereler için en kısa sürede ABD’ye göndereceğini ifade etti.
Filipinler Ticaret Bakanı Cristina Roque, ikili serbest ticaret anlaşmasının önemine dikkat çekerek, ABD Ticaret Bakanı ile bir görüşme planlandığını bildirdi.
Tayland’da Başbakan Yardımcısı Pichai Chunhavajira’nın önümüzdeki günlerde tarifeleri müzakere etmek üzere ABD’yi ziyaret edeceği duyuruldu.
Bangladeş’te geçici hükümete başdanışman sıfatıyla başkanlık eden Nobel Ödüllü Muhammed Yunus, Trump’a bir mektup göndererek, ülkesine yönelik tarifelerin üç ay ertelenmesini ve yeniden değerlendirilmesini talep etti.
Japonya Başbakanı İşiba Şigeru ise Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin ülkesine uygulayacağı yüzde 24’lük tarifenin Japon şirketlerinin ABD’deki yatırımlarını olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. İşiba, “(Trump’a) Tek taraflı tarifeler yerine daha fazla yatırım yoluyla işbirliği seçeneklerini değerlendirmemiz gerektiğini söyledim,” dedi.
Malezya cephesinde ise Ticaret ve Sanayi Bakanı Tengku Zafrul Aziz, ülkenin misilleme tarifeleri uygulamayı düşünmediğini belirtti. Başbakan Enver İbrahim ise daha önce yaptığı açıklamada, “Sakin, kararlı ve ulusal çıkarlarımız doğrultusunda olumlu bir çözüm sağlamayı hedefliyoruz,” demişti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı