Aras Steel Industry Group, hedef pazarını genişletmek amacıyla Metal Expo İstanbul 2023'te ikinci kez yer aldı.
5'incisi gerçekleşen İstanbul Metal Expo'ya katılımımız sırasında ziyaret ettiğimiz Aras Steel, üretim kapasiteleri ve hedefleriyle dikkat çekti.
Aras Steel'in Satış Müdürü Saeid Montakhabi, "Sadece İran'da değil, ürünlerimize talebi olan tüm komşu ülkelerde de pazar varlığımızı genişletmeye kararlıyız. Uluslararası erişimimizin bir göstergesi olarak, başta Karabük, İskenderun ve Gebze olmak üzere Türkiye, Gürcistan ve çeşitli Afrika ülkeleri gibi çeşitli noktalara sürekli olarak ihracat yapıyoruz. Afrika ülkelerine ihracatımız, fabrikamızın kapasitesine uygun bir uygulama olan aracı tüccarlar vasıtasıyla yönetiliyor. Örneğin 50.000 ton üstü gibi yüksek tonajlı ihracatlar gemiler ile yapılıyor. O yüzden biz de fabrika kapasitemize uygun olacak şekilde Afrika ülkelerine ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Genel hedefimiz uluslararası genişleme sağlamak. Yerel talep güçlü kalmaya devam ederken, SteelRadar raporları aracılığıyla küresel pazar taleplerini aktif olarak araştırıyoruz.
İran pazarıyla ilgili sorumuza ise şu şekilde yanıt verildi: Rusya'nın rekabetçi fiyatlı ürünlerle Türkiye pazarına girmesi İran için rekabeti azalttı.
Fabrikanın faaliyetleri ve üretim kapasitesi sorulduğunda Montakhabi, "Ayda 12.000 ton kütük üretiyoruz" dedi. İran'daki üretim kapasitesindeki düşüşe ilişkin sorumuza cevaben ise: İran'daki iç pazar şu anda karışıklık ve zayıflayan talebin bir kombinasyonunu yaşıyor. Yakın zamanda yaşanan bir elektrik kesintisi kütük üretimini önemli ölçüde sekteye uğrattı ve geçici bir arz sıkıntısına yol açtı.
Ürünler İran'da İran Emtia Borsası aracılığıyla satılıyor. Ancak ihracat satışları için hem tüccarlardan hem de fabrikadan doğrudan satışlardan yararlanıyoruz."
"Kütük üretimini artırmayı planlıyor musunuz?" sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi: "Geliştirme planlarımız yassı ve uzun ürünler gibi nihai ürünlere odaklanmış durumda."
"Şu anda Ermenistan'da kurduğumuz fabrikada kütük üretimimizi genişletmeyi düşünüyoruz. İlk aşamada Ermenistan'daki tesisimizde üretim kapasitemiz aylık 2.000 tona ulaştı. Ayrıca Ermenistan'da yarı mamul üretim hattı projelerimiz de ilerliyor ve yakın gelecekte üretim ve ihracata başlamayı öngörüyoruz."
Üretim için gerekli hammaddelerin kaynağı ve çeşitli ülkelerdeki mevcudiyetine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi "İran hammaddelerini iç piyasadan temin ediyor. Üretimde kullandığımız hammaddelerin yaklaşık %90'ı sünger demirden, geri kalan %10'u ise hurdadan oluşuyor. İran'ın küresel sünger demir üretiminde ikinci sırada yer aldığını belirtmekte fayda var."
Yeşil çeliğe ilişkin yeni yatırımları, perspektifleri ya da yaklaşımları hakkında bilgi almak istediğimizde ise aldığımız yanıt: "Amacımız İran'da güneş panelleri kurmak, öncelikle elektrik arzı sorunlarını çözmek ve aynı zamanda çevrenin korunmasına katkıda bulunmak. Elektriğimizin %50'sini bu güneş panellerinden üretmeyi planlıyoruz."
İran ve Türkiye hükümetlerine çağrıda bulunuyoruz
Son olarak, İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerle ilgili olarak aşağıdaki görüşlerini dile getirdiler:
"İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerimiz olumlu seyretmekle birlikte, her iki ülkenin mevzuatları tarafından dayatılan vergi harçları gibi bazı faktörler iki ülke arasındaki ticaretin sorunsuz bir şekilde akmasını engelliyor. Her iki ülke hükümetlerinin bu sorunlara çözüm bulma çabalarını hızlandırmalarını önemle rica ediyoruz."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı