• İki köprü arası eviniz olsun!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlatmış olduğu kentsel dönüşümde yıkımlar devam ediyor. 5 Ekim 2012 tarihinde ise “Dönüşüm Başlıyor” sloganı ile start alan program adım adım ilerliyor. 4 Ağustosta İstanbul Bağcılar'da 184 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirilecek. Yıkımlar devam ederken, vatandaşlar da 'Kentsel dönüşümle' ilgili karşılaştıkları problemleri ve kafalarına takılan soru işaretlerini çözmeye çalışıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurduğu 'Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı' vatandaşların imdadına yetişmiş görünüyor. Vatandaşlar 'Alo 181 hattını soru yağmuruna tutuyor. En sık sorulan soruların başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın anlaşmalı bankalarca sağladığı faiz desteği ve kira yardımı destekleri geliyor. Bunun yanısıra Alo 181 hattına 'Kentsel Dönüşüm', 'riskli yapılar', 'muafiyet', 'finansal destek', 'risk tespiti', 'kira yardımı', 'malik hakları', ile alakalı ilginç sorular yöneltiliyor.
BAKANLIK HAZIR CEVAP
Çevre Bakanlığı özellikle 'faiz desteği' ve 'kira yardımı' ile ilgili soruların çokluğuna dikkat çekerek, bu iki soru üzerinde açıklama yaptı. Bakanlık; kentsel dönüşümde riskli evini yenilemek isteyen hak sahiplerinin bankadan çekeceği kredi faizinin yüzde 4'ünü karşıladığını belirterek, ayrıca her bölgeye göre maliklere 18 aya kadar kira yardımı seçeneğini de sundu. Bakanlık, uygulamadan kiracıların 2 kira bedeli oranında yararlandığını kiracılar için kanun kapsamında faiz desteği de sağlanabildiğini vurguladı.
Alo 181'e vatandaş sorgusu!..
Vatandaş: Alo… Tek parselde bulunan birçok gecekondu var. Biri risk tespiti yapmış ve riskli çıkmış. Diğeri yığma yapı ve tek kat olduğu için risk teşkil etmediği için riskli raporu verilmemiş. Parselde gecekonduları olan vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamına dâhil olmak istiyorlar. Bu durumda ne yapabiliriz?
Alo 181: Yapılarınızın 6306 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için Bakanlığımızın lisanslandırdığı kuruluşlardan birine müracaat ederek yapılarınıza risk tespitinin yaptırılması gerekir. Yapılan inceleme sonunda hak sahibi olarak finansal desteklerden ve muafiyetlerden yararlanarak yapılarınızın dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz.
Vatandaş: Kiracı kentsel dönüşümde ev alacak harçlardan muafiyetli bulunuyor mu?
Alo 181: Riskli yapıdaki kiracılar kanun kapsamında kredi kullanarak konut almaları durumunda hak sahibi olarak muafiyetlerden yararlanırlar.
Vatandaş: Maliklerden 1 tanesi anayasa mahkemesine dava
açarak kentsel dönüşüm çalışmasını durduruyor. Bu durumda anayasa mahkemesinin kararı gelene kadar maliklerin riskli binadan çıkması gerekiyor mu?
Alo 181: Mahkemenin verdiği karar önemlidir. Mahkeme riskli yapıda gerçekleştirilecek işlemler için yürütmeyi durdurabilir. Ancak malikler riskli yapının insandan ve eşyadan tahliyesini gerçekleştirmeleri gerekir.
Vatandaş: Risk tespiti yaptırmak istediğimiz bir bina maksimum kaç katlı olmalıdır belirlenen bir sınır
var mıdır?
Alo 181: Risk tespiti yapılacak binalarda, sekiz kata kadar olan binalarda sadece zeminden veya belirlenen kritik kattan karot alınır. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir.
Vatandaş: Ayrı ayrı 3 parseli bulunan vatandaşın 2/3 lük çoğunluğa ulaşması mı gerekiyor, yoksa tek 2/3 çoğunluk geçerli oluyor mu?
Alo 181: Riskli yapıların bulunduğu parsellerle tevhit edilmek suretiyle birlikte değerlendirilebilmesi için, boş parsellerdeki bütün maliklerin oybirliği ile karar alması gerekir. Parselde sahip oldukları hisseleri oranına göre maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.
Vatandaş: Bir dairem ve işyerim var, işyerimden de kira yardımı alabilir miyim?
Alo 181: Afet Riski Altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun uygulama yönetmeliğine göre Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamaz.
Kaynak: Türkiye
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı