Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi 2023'te %0,3 daralırken, 2024'te %0,2 küçüldü. Böylece Almanya, 2003'ten bu yana ilk kez iki yıl üst üste ekonomik daralma yaşadı.
Berenberg Bank ekonomisti Salomon Fiedler, bu duruma ilişkin, “Almanya'nın büyümesini engelleyen birçok neden var. Son yıllarda gördüğümüz büyüme oranlarına geri dönmemiz pek olası değil,” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya'nın Uzun Süreli Büyüme Hikayesi Son Buluyor
Son on yıl boyunca Çin’in, Alman makineleri ve aletlerini kullanarak fabrikalarını geliştirdiği dönemde Almanya ekonomisi, Avrupa’daki diğer ekonomilere kıyasla daha hızlı büyümüştü. Ancak bu başarı öyküsü, küresel korumacılık eğilimlerinin artmasıyla sona ermeye başladı.
2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ve Avrupa Birliği gibi ülkelerden yapılan ithalata yönelik gümrük vergilerini artırması, Almanya ihracatçılarını olumsuz etkiledi. Aynı zamanda, Çinli üreticiler teknoloji yoğun sektörlerde Alman şirketleriyle rekabet eder hale geldi.
Enerji Krizi ve Pandemi Ekonomiyi Zayıflattı
Covid-19 pandemisinin ardından toparlanma süreci, Rusya'nın Ukrayna’yı işgaliyle artan enerji maliyetleriyle birlikte büyük bir darbe aldı. Bu durum, enerji bağımlılığı yüksek olan Almanya ekonomisini derinden etkiledi.
Goldman Sachs’ın analizine göre, Almanya’nın gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 2019 yılının sonundan bu yana yatay seyrederken, Euro Bölgesi %5, ABD ise %11 büyüdü.
Almanya ekonomisinin karşı karşıya olduğu bu sorunlar, yeni hükümetin çözmesi gereken yapısal reformların ve küresel rekabet koşullarına uyum sağlamanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı