2024 ticaret verilerine göre, ABD’nin en büyük çelik tedarikçileri arasında Kanada (11,2 milyar dolar), Meksika (6,5 milyar dolar), Brezilya (5,1 milyar dolar), Çin (5,1 milyar dolar) ve Tayvan (3,8 milyar dolar) yer alıyor. Alüminyum ithalatında ise Kanada (9,5 milyar dolar), Meksika (1,1 milyar dolar), Güney Kore (686,2 milyon dolar), Çin (643,7 milyon dolar) ve Tayvan (507,7 milyon dolar) başı çekiyor.
Türkiye ve ABD Arasındaki Çelik Ticareti
Bloomberg HT'nin haberine göre, Trump’ın ilk başkanlık döneminde, Mart 2018'de alınan karar doğrultusunda, Türkiye’den ABD’ye yapılan çelik ithalatına halihazırda yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı. 2017'de Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatı 1,1 milyar doları bulurken, bu rakam Türkiye'nin toplam çelik ihracatının yüzde 11,5'ine, toplam ihracatının ise yüzde 0,7’sine denk geliyordu.
Türkiye'nin Küresel Çelik Piyasasındaki Yeri
2024'ün ilk sekiz ayında dünyada en fazla demir-çelik ithalatı yapan ülkeler sırasıyla Türkiye (26,2 milyon ton), İtalya (16,1 milyon ton), ABD (16 milyon ton), Çin (15,1 milyon ton) ve Hindistan (14 milyon ton) olarak belirlendi. Türkiye, demir-çelik ithalatında en fazla hurda (13,5 milyon ton), yarı mamul (4,2 milyon ton) ve yassı haddelenmiş çelik (2,9 milyon ton) alımı gerçekleştirdi. En büyük tedarikçileri arasında ise ABD (3,1 milyon ton), Rusya (3 milyon ton) ve Çin (2,3 milyon ton) bulunuyor.
"Trump’ın duyurduğu vergi artışı Türkiye için yeni bir durum teşkil etmiyor"
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergisinin Türkiye açısından halihazırda yürürlükte olduğunu vurgulayarak "ABD, Türkiye’ye karşı 2018 yılından bu yana yüzde 25 oranında gümrük vergisi uyguluyor. Dolayısıyla, Trump’ın duyurduğu vergi artışı Türkiye için yeni bir durum teşkil etmiyor. Ancak, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Kanada, Meksika, Brezilya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler için bu verginin kaldırılmış olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’ye yönelik bir muafiyet sağlanması uzun süredir talep ediliyordu." değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye için geçerli değil"
Yayan, Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret dengesinin uzun yıllardır korunduğuna dikkat çekerek "ABD’nin Çin ve diğer ülkelerle olan ticaret açıkları Türkiye için geçerli değil. Türkiye, geçmişte ABD’ye karşı ticaret açığı veren bir ülke iken, son dönemde bu denge sağlanmış durumda. Hem Trump hem de Biden yönetimleri ile üzerinde mutabık kalınan 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefinin halen geçerliliğini koruduğu düşünüldüğünde, Türkiye’ye ilave vergi yükü getirilmesi yerine, mevcut vergilerin hafifletilmesi daha rasyonel olacaktır." dedi.
Türkiye’den ABD’ye yapılan çelik ihracatının koruma tedbiri öncesinde 2,5 milyon ton seviyesinde olduğunu hatırlatan Yayan, bu rakamın 287 bin tona kadar gerilediğini belirterek sektör üzerindeki yüklerin daha da artırılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Ata Yatırım: Türkiye İçin Etkisi Sınırlı
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, ABD'nin yeni tarife kararlarının Kanada, Meksika, Brezilya ve Avrupa Birliği ülkelerini daha fazla etkileyeceğini, Türkiye’ye olan etkisinin ise sınırlı kalacağını ifade etti:
"Türkiye’nin ABD ile ticareti görece sınırlı ve ithalat-ihracat büyüklükleri birbirine yakın. Türkiye'de demir çelik ürünlerinin büyük bir kısmı için zaten yüzde 25 gümrük vergisi uygulanıyor. Dolayısıyla, bu vergilerin üzerine ek bir artış gelmedikçe, Türkiye çelik sektörüne olumsuz etkisi oldukça sınırlı kalacaktır. Hatta, bazı ülkeler için getirilen ilave vergiler, Türkiye'nin rekabet gücünü artırabilir."
Demirtaş, yeni vergi düzenlemesinin hangi gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) numaralı ürünleri kapsayacağına dair detayların henüz netleşmediğini, bazı ürünler için istisnalar sağlanabileceğini de belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı