Artık çoğu ülke için %10'luk bir temel tarife uygulanırken, 60'tan fazla ülke daha yüksek oranlarla karşı karşıya kalacak. En önemli etki Asya ekonomileri üzerinde olacak ve Çin %54'lük bir kombine tarife oranıyla karşı karşıya kalacak.
Avrasya Kalkınma Bankası (EDB) üyesi ülkelerin ekonomileri için ise bu etki minimum düzeyde olacak:
- Kazakistan, Orta Asya'daki en yüksek gümrük vergisi olan %27'lik bir tarifeyle karşı karşıya kalacak. Ancak ABD, ülkenin dış ticaretinin sadece %3'ünü oluşturuyor. Ayrıca Kazakistan'ın ABD'ye ihracatının %85'i (özellikle petrol, uranyum ve gümüş) yeni tarifelere tabi değildir.
- Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan %10'luk bir tarifeyle karşı karşıya kalacak. Bu ülkelerin ticaretinde ABD'nin payı nispeten küçüktür: sırasıyla %1, %3.9 ve %0.1.
- Rusya ve Belarus değişikliklerden etkilenmeyecektir. ABD ile ticaret hacimleri halihazırda salgın öncesi ve yaptırımların uygulanmasından önceki seviyelerden yaklaşık on kat daha düşüktür.
Sınırlı doğrudan etkiye rağmen, dolaylı etkiler yine de önemli olabilir:
- Zayıflayan bir küresel ekonomi hammadde talebini azaltarak enerji ihraç eden ülkelerin gelirlerini olumsuz etkileyebilir ve yatırım akışlarını yavaşlatabilir.
- Artan belirsizlik ve küresel ticari faaliyetlerdeki düşüş petrol fiyatlarında oynaklığa yol açabilir. Ticaret kısıtlamalarının daha da artması durumunda, petrol fiyatları geçici olarak varil başına 40-50 dolara kadar düşebilir.
- Artan dış ekonomik riskler nedeniyle bölgesel para birimleri baskı altına girebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı