Ülkede üretilen çeliğin yüzde 70’ini sağlayan firmaları temsil eden birlik, Nucor ve Steel Dynamics gibi büyük üreticilerin de dahil olduğu bir açıklama yaparak, çelik sektörünün Trump’ın ekibine sunduğu beş maddelik eylem planını paylaştı.
Açıklamada, bu planın ABD’de imalatı güçlendireceği, istihdam artışını teşvik edeceği ve Amerika’nın karbon avantajını etkin bir şekilde kullanmasını sağlayacağı ifade edildi.
Yeni Yönetimden Hızlı Adım Talebi
Birlik, yeni yönetimi beş ana konuda harekete geçmeye davet etti. Açıklamada, yerli üretimin desteklenmesi adına tarifelerin güçlendirilmesi, adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı durulması, aşırı yasal düzenlemelerin önüne geçilmesi, büyümeyi destekleyici bir vergi politikasının uygulanması ve çevresel avantajların ekonomik kazanca dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.
“Gerekirse Gümrük Vergisi Yeniden Uygulansın”
Eylem planında, özellikle Meksika’dan yapılan çelik ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanması gerektiği ve Kanada’dan ithalatın da yakından izlenmesi çağrısı yapıldı. Gerekirse bu ülkelere yönelik yeniden gümrük vergisi uygulanabileceği belirtildi. Ayrıca, Joe Biden yönetiminin Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Japonya ile yaptığı kota anlaşmalarının sonlandırılması ve Çin’den ithal edilen çelik ile çelik yoğun ürünlere uygulanan tarifelerin yüzde 60’a çıkarılması önerildi.
“Piyasa Dışı Ekonomiler Sürekli Tehdit”
Çelik Üreticileri Birliği Başkanı Philip Bell, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yerli üretimi artırmak için hızlı adımlar atılmasının Amerikalı işçiler ve topluluklar için uzun vadeli başarıyı getireceğini ifade etti. Bell, Trump’ın haksız ticaretle mücadeleye yönelik kararlılığını hatırlatarak şu sözleri kullandı:
“Ticaret yasalarımızı aşarak ucuz, ağır sübvansiyonlu ve yüksek emisyonlu çelik ile diğer ürünleri Amerikan pazarına sürmek, yerli üreticilerin rekabetini zorlaştırıyor. Piyasa dışı ekonomilerin tehdidi altındayız.”
Bell ayrıca çeliğin, ulusal güvenlik ve büyük projeler için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. “Yollar, köprüler, fabrikalar, boru hatları, yel değirmenleri ve limanlar çelik gerektirir. Çelik, araçlar, traktörler, gemiler ve savaş ekipmanlarının temel malzemesidir. Çelik, Amerika’yı büyük yapan unsurlardan biridir,” dedi.
Çelik Endüstrisinin Önceliği: Yerli Üretim
ABD Çelik Üreticileri Birliği, Trump yönetiminden çelik sektörünü güçlendirecek politikaları hayata geçirmesini bekliyor. Sektör temsilcileri, yerli çeliğin desteklenmesinin hem ekonomiye hem de ulusal güvenliğe doğrudan katkı sağlayacağına inanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı