Avrupa’nın, çelik üreticisi ArcelorMittal’ın CEO’sunun bir röportajda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın getirdiği ithalat tarifelerinin etkisini dengelemek için acilen daha fazla önlem alınması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu, şu sıralar gelen çeliği sınırlamak ve Washington’un ABD pazarını etkin bir şekilde kapatan %25’lik ithalat tarifelerinin bir sonucu olarak ithalat artışını önlemek için tasarlanan “korunma” önlemlerini gözden geçiriyor.
Genel Müdür Lakshmi Mittal, Frankfurter Allgemeine Zeitung'a yaptığı açıklamada, "AB koruma önlemlerini açıkladı ancak etkili olmadı. ABD Başkanı Donald Trump’a ABD’ye yapılan çelik ithalatına uygulanan ithalat tarifeleri dikkate alındığında acilen daha fazla önlem alınması gerekiyor” dedi.
Çelik üreticilerinin, Avrupa genelinde, çelik tarifelerinin ABD’den gelen tedarikleri engellemesiyle, soğutma talebi ve artan arz ile mücadele ettiğini belirtti.
“AB’nin korunma maddelerinin boşlukları var. İhracatçıların bunlardan kaçması çok kolay olabilir ve bu durumun etkisi de büyük olabilir.”
Mittal, Avrupa Birliği’ne yapılan ithalatın, 2017’den bu yana %30 artarak %40’a çıktığını söyledi.
Avrupa Komisyonu’nun çelik endüstrisi için tarife korumalarını Temmuz ayında gevşetmesinin olumsuz olacağını belirtti ve ek güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesinin izin verilen ithalat seviyelerinin düşürülmeden önce tamamlanması gerektiğini söyledi.
Mittal, “1 Temmuz’dan itibaren AB’ye yapılan ithalat %5 artabilir, ancak 2017’ye geri dönmek için %20’lik bir düşüşe ihtiyacımız var.” dedi.
İhracatçı ülkeler için kotalara, otomobil gövdeleri ve ev aletleri için kullanılan metal levhalara ve ayrıca ısıl işlem uygulanmış sıcak haddelenmiş rulo çelik için de ihtiyaç duyulduğunu ekledi.
Mittal, ABD ile Çin arasındaki ticaret ihtilafının da Avrupa'ya zarar verdiğini söyleyerek Avrupa'daki çelik durumu konusunda endişeli olduğunu söyledi.
Ayrıca, ABD ve Avrupa arasındaki ticari ilişkilerde, Çin'deki zayıflayan bir ekonomi ve Brexit belirsizliğinin arttığına dikkat çekti. Mittal, çelik endüstrisinde yaklaşık 500-550 milyon ton fazla kapasite bulunduğunu ve çeyrek yıllık çelik üretiminin olduğunu belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı