Yaptırımlar hemen istenen sonuçları vermese de üç ana hedefe ulaşıyor: Rusya'nın askeri kapasitesini zayıflatmak, Kremlin'in gelir kaynaklarını kesmek ve Rusya ekonomisine maliyet yüklemek. Yaptırımların etkili olduğu kanıtlandı ve 11. yaptırım seti uygulanarak baskı yoğunlaştırıldı.
Yeni tedbirler yaptırımların etkisiz hale getirilmesini engellemeyi amaçlıyor. AB'ye, yaptırımları bertaraf etme riski yüksek olan bazı üçüncü ülkelere belirli mal ve teknolojilerin satışını, tedarikini, transferini ya da ihracatını kısıtlama yetkisi veriyor. Ayrıca lüks otomobiller, elektrikli araçlar ve hibrid araçların ihracatı da yasaklanacak.
Yaptırımların 8. paketi, ayrı son tarihlerin öngörüldüğü belirli yarı mamul ürünler - kare kütükler ve slablar hariç olmak üzere, 30 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Kare kütüklerin ithalatı 1 Nisan 2024'ten, slabların ithalatı ise 1 Ekim 2024'ten itibaren yasaklanacaktır.
Rus nakliye karayolu operatörlerinin AB'de mal taşıma yasağını ihlal etmelerini önlemek için de taşımacılık tedbirleri getirildi.
Ayrıca, ilave Rus medya kuruluşları yasaklanacak ve bilgi alışverişi ve raporlamaya yönelik hükümler geliştirilecek.
Bu yeni yaptırım paketi, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının daha etkin bir şekilde uygulanmasını ve hayata geçirilmesini sağlayacak.
AB, ne kadar zaman alırsa alsın Ukrayna'ya yönelik birlik ve desteğini sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı