"AB'nin kendi temiz teknoloji endüstrisini geliştirmesi için halen yapması gerekenler var." diyen von der Leyen, bu konuda Yeşil Mutabakat Sanayi Planı hazırladıklarını hatırlattı.
Von der Leyen, iki hafta önce net sıfır sanayi ve kritik ham maddeler yasa tekliflerini hazırladıklarını anımsatarak, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin bu yasaların yürürlüğe girmesi için hızlı hareket etmesi gerektiğini belirtti.
AB pazarındaki mevcut engellerden hızla kurtulmalarının önemini vurgulayan von der Leyen, sermaye piyasaları birliğini derinleştirmeleri ve bankacılık birliğini de tamamlamaları gerektiğini anlattı.
Von der Leyen, "Altyapı ve son teknoloji projelere büyük kamu yatırımlarına ihtiyacımız var. Bunun için de sürdürülebilir kamu finansmanı gerekiyor." diye konuştu.
Ar-Ge harcamaları artmalı
AB ülkelerinin AR-GE harcamalarının artırılmasının önemine dikkati çeken von der Leyen, başarının anahtarının inovasyon olduğunu, AB'nin 20 yıl önce AR-GE'ye GSYH'nin yüzde 3'ünü yatırma hedefi belirlemesine rağmen bu oranın yüzde 2,3 seviyesinde kaldığını, rakiplerin ise çok daha yüksek harcama yaptığını anlattı.
Bürokrasiyi hafifletme hazırlığı
AB Konseyi Başkanı Michel de rekabetçilik, tek pazar ve enerji sorunları hakkında kapsamlı bir tartışma gerçekleştirdiklerini belirterek, liderlerin Avrupa'nın daha rekabetçi olması için idari yükü hafifletmek, girişimleri kolaylaştırmak, prosedürleri hızlandırmak, akıllı kurallar ve düzenlemelerle ilerlemek için birlikte çalışma taahhüdünde bulunduklarını söyledi.
"Dijital ve yeşil dönüşümü başarıyla tamamlamak için inovasyona yapılan yatırımlarda da daha iddialı olmamız gerekiyor." diyen Michel, bunu desteklemek için özel sermayeyi harekete geçirmeleri gerektiğini vurguladı.
ABD, enflasyonu düşürme yasasıyla stratejik yatırımlara önemli teşvikler sağlıyor. AB; ABD ve Çin gibi ülkelerdeki teşvik ve desteklemeler karşısında Avrupalı üreticilerin rekabet avantajını kaybetmesinden çekiniyor ve bu alanda önlem almaya çalışıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı