EUROFER mektubunda şu ifadeler yer aldı: “Avrupa çelik endüstrisi, AB'nin birçok önemli üretim değer zincirinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve Avrupa'da yenilikçiliği, arzu edilen ürün çözümlerini ve yüksek kaliteli istihdamı temsil etmektedir. Ancak, sektörümüz 2009'daki mali ve ekonomik krizden bu yana en büyük kriziyle karşı karşıya.”
Mektupta, Avrupa çelik üretiminin 2008 yılından bu yana %30 oranında azaldığı ve 2023 yılında 126 milyon tona gerilediği belirtildi. Ayrıca, çelik kapasitesindeki düşüş ve adil olmayan ticaret uygulamalarının sektörde büyük bir yapısal soruna yol açtığı vurgulandı.
EUROFER, mektubunda alınması gereken acil önlemleri şu şekilde sıraladı:
- AB Ticaret Savunma Araçlarının güçlendirilmesi ve çelik koruma tedbirlerinin daha sağlam bir tarifelendirme rejimi ile değiştirilmesi,
- Sınırda Karbon Düzenleme Mekanızması'nda (CBAM) iyileştirmeler yapılması,
- Enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve hammadde erişiminin güvence altına alınması,
- Avrupa'da yeşil çelik talebini artıracak öncü pazarların oluşturulması.
Mektubun tamamı ise şu şekilde;
“Ekselansları,
Avrupa çelik endüstrisi, AB'nin birçok önemli üretim değer zincirinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve Avrupa'da yenilikçiliği, arzu edilen ürün çözümlerini ve yüksek kaliteli istihdamı temsil etmektedir. AB'nin iddialı karbonsuzlaştırma ve küresel iklim koruma hedeflerine katkıda bulunmaya, adil bir geçişi ve kaliteli istihdamı güvence altına almaya kararlıyız.
Ancak bir yol ayrımındayız. Sektörümüz 2009'daki mali ve ekonomik krizden bu yana en kötü krizini yaşıyor. Bu durum, AB'deki düşük çelik talebi ve yüksek enerji fiyatlarının etkisini arttıran küresel çelik kapasite fazlası ve adil olmayan ticaretin etkisinden kaynaklanmaktadır. Acil önlemler alınmadığı takdirde, AB üye ülkelerinin çoğunda 2030 ve sonrasına yönelik iddialı karbonsuzlaştırma projelerimize yatırım yapabilecek dirençli ve sürdürülebilir bir çelik endüstrisinin korunması zorlaşacaktır.
AB'de çelik üretimi 2008 yılından bu yana %30 oranında azalarak 2023 yılında 126 milyon tona düşmüştür. Yeniden yapılanma ve kapasite azaltma süreçleri son 15 yılda yaklaşık 100.000 kişinin işini kaybetmesine yol açmıştır. Kapasite kullanımı son zamanlarda %60 gibi en düşük ve sürdürülemez seviyelere gerilemiştir. Bu eğilim 2024 yılında da devam edecektir.
Küresel Çelik Kapasite Fazlası Forumu (GFSEC) Bakanlar Toplantısı, küresel çelik kapasite fazlasının (2023 yılında 551 milyon ton) hızla büyüyen yapısal bir sorun olmaya devam ettiğini teyit etti. OECD'ye göre, 2026 yılına kadar 157 milyon tonluk ilave kapasite, ağırlıklı olarak karbon yoğun geleneksel çelik üretim teknolojisi kullanılarak üretilecektir.
Temiz Sanayi Anlaşmasının bir parçası olan Çelik Eylem Planı, hem acil durum tedbirlerini hem de küresel kapasite fazlası ve adil olmayan ticaretin AB çelik piyasası üzerindeki yıkıcı etkisine yönelik yapısal bir çözümü içermelidir. AB'nin rekabet gücünün yanı sıra dayanıklılığımızı ve stratejik özerkliğimizi daha da zayıflatmak zehirli bir seçenek olacaktır.
Bu nedenle, Draghi raporunun tavsiyeleri doğrultusunda, AB Üye Devletlerinin devlet ve hükümet başkanları olarak sizlere acil olarak destek ve onay çağrısında bulunuyoruz:
- Adil olmayan ticaret uygulamalarını ve engellemeleri durdurmak için AB Ticaret Savunma Araçlarının güçlendirilmesi ve kararlı bir şekilde uygulanmasını sağlayacak tedbirler ve devam eden ve kötüleşen küresel kapasite fazlasının yayılma etkisini kapsamlı bir şekilde durduracak yapısal bir çözüm. Mevcut çelik koruma tedbirleri, daha sağlam bir tarifelendirme rejimi ile değiştirilmelidir.
- Sınırda Karbon Düzenleme Mekanızması'nda (CBAM), alt sektörlerin atlatılmasını, kaynakların karıştırılmasını ve yer değiştirmesini önlemek ve AB çelik ihracatını korumak için iyileştirmeler yapılması.
- Önemli ölçüde küresel rekabete maruz kalan enerji yoğun endüstriler için enerji maliyetlerini azaltmak ve çelik hurdasını AB içinde tutarken hammaddelere erişimi güvence altına almak için AB genelinde harekete geçilmesi.
- Avrupa'da yeşil çeliğe olan talebi artırmak için öncü pazarların kurulması.
Avrupa Konseyi'ni 17/18 Ekim 2024 tarihli kararlarında ve AB politika önceliklerinde yukarıdakileri dikkate almaya çağırıyoruz.
İmzalar:
Henrik Adam, EUROFER Başkanı, Tata Steel NH CEO'su Mario Arvedi Caldonazzo, EUROFER Başkan Yardımcısı, Arvedi CEO'su Geert Van Poelvoorde, EUROFER Başkan Yardımcısı, ArcelorMittal Avrupa CEO'su Timoteo Di Maulo, EUROFER Başkan Yardımcısı, CEO Aperam Lorenzo Riva, EUROFER Başkan Yardımcısı, CEO Riva Stahl Hubert Zajicek, EUROFER Başkan Yardımcısı, CEO voestalpine Steel Division Gunnar Groebler, EUROFER Başkan Yardımcısı, CEO Salzgitter AG”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı