Tarnavsky, bölgedeki mevcut ekonomik ve ticaret dinamikleri üzerine öngörülerini paylaştı ve Rusya’nın çelik ve hurda ihracatına yönelik düzenlemelerinin, sektördeki etkilerini açıkladı.
Yarı mamul ürünlerin geleceği açısından 2024'ün son çeyreğinde BDT bölgesini neler bekliyor? Tahminlerinizi öğrenebilir miyiz?
Önemli bir değişiklik beklemiyorum. Yaptırımları atlayan ödemeler sorununun o tarihten önce çözülmesi pek mümkün görünmüyor. Çin, Güneydoğu ve Ortadoğu ülkelerinin (Cezayir, Umman) ucuz yarı mamul rekabeti de muhtemelen devam edecek. Bu nedenle zor satışlar, önemsiz hacimler, düşük fiyatlar.
“Çelik ürünleri ihracatının her şekilde desteklenmesi gerekiyor”
Rusya'nın belirli çelik ürünlerine yönelik döviz cinsinden ihracat vergilerini geçici olarak kaldırması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şüphesiz doğru bir karardır. En azından 2025 yılı başından itibaren tüm vergileri iptal etmeliyiz. Genel olarak çelik ürünleri ihracatının her şekilde desteklenmesi gerekiyor. Rus çelik şirketleri, fazla kapasite bulunması nedeniyle buna ihtiyaç duyuyor. İhracat olmazsa çelik üreticileri kapasite kullanımında sorun yaşayacak ve iç piyasada fazlalık ortaya çıkacak. 2024'te bunu göreceğiz.
Rusya'nın hurda ihracatına yönelik gümrük tarifesi kotasını uzatmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kaçınılmazlık olarak. Rusya pazarında çok fazla hurda metal yok. Bu nedenle metalurjistler ihracat kısıtlamaları için lobi yapmaya devam edecekler. Nispeten ucuz hurda onların rekabet avantajıdır. Ve gerçekten de Rusya'da dış pazarlara göre daha ucuz.
“Engeller devam ederse ciro düşmeye devam edecektir”
BDT'li kütük üreticilerinin 2025 yılı beklentilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye ile ticari ilişkiler açısından bakıldığında üreticileri neler bekliyor?
Yaptırımlar yürürlükte olduğu ve uluslararası ödemeler için Batı mali sistemine bağımlı olmayan alternatif mekanizmalar yaratılmadığı sürece, gidişat pek de olumlu olmayacak. Türkiye kütük ithalatını azaltırken, Rusya'nın payı 2024 yılının ilk beş ayında sadece %20 seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Mayıs 2023 ile karşılaştırıldığında sevkiyatlar üçte ikiden fazla azaldı. Piyasada Çin, Güneydoğu Asya, Cezayir ve Basra Körfezi ülkelerinden gelen ucuz kütüklerin bulunması nedeniyle Rus şirketlerinin pozisyonları yaptırımlar nedeniyle nispeten zayıf olacak. Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ticarette bu faktörün ortadan kaldırılması mümkünse, Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı kütük tedarikinin bir miktar toparlanması da mümkün. Engeller devam ederse ciro düşmeye devam edecektir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı