9.910,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
35,40 USD USD USD
36,45 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,88 TRY Faiz Faiz
79,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,41 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,30 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
96,59 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.689,76 TRY Altın(gr) Altın(gr)

2014 Özelleştirmede Rekor Yılı Olacak

Maliye Bakanı Şimşek, "Enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014'ün, rekor yılı olacağını düşünüyoruz" dedi.

2014 Özelleştirmede Rekor Yılı Olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl tarihi bir başarıya imza atarak 12,5 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Bu yıl ise daha şimdiden 10 milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014'ün, rekor yılı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 ve 2009 yıllarında hazırlanan strateji belgeleri ile öncelikle elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesini ve bunun ardından üretim tesislerinin özelleştirilmesini esas alan bir uygulama planını öngördüklerini anımsattı.

Üretim sektöründeki önceliğin ise termik santrallerde olduğunu anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin 200 MW olan Seyitömer, Kangal ve Hamitabad santrallerinin özelleştirilmesini tamamlayarak özel sektöre devrettik.. Ardından Toplam 1.980 MW kurulu güce sahip Kemerköy-Yeniköy, Çataşağzı ve Yatağan'ın özelleştirme ihalelerini tamamlayarak onay sürecini başlattık. Bu sürecin tamamlanıp devirlerin gerçekleşmesi, piyasanın serbestleşmesi ve liberalizasyon sürecine olan inancın pekişmesi suretiyle özel sektör yatırımlarının artarak devam etmesinde önemli bir adım olacaktır."

Yol haritası belirlendi

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la da görüştüklerini açıklayan Şimşek, termik santrallerin özelleştirilmesi konusunda yol haritasının belirlendiğini ifade etti.

Bakan Mehmet Şimşek, söz konusu toplantıda, toplam kapasitesi 1.500 MW olan Tunçbilek, Orhaneli ve Soma termik santrallerinin özelleştirilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, konuya ilişkin yazıların kısa zaman içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na iletileceğini kaydetti. Şimşek, bir ara gündemde olan Çan Termik Santrali'nin özelleştirilmesinin ise daha sonra görüşüleceğini bildirdi.

Soma ve Tunçbilek termik santrallerinin kullandığı kömür madenlerinin sorumluluğun Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde kalacak şekilde bir özelleştirme modeli üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bu iki santralin kullandığı maden sahasında ihtiyaçlarından fazla kömür var. Bu ilave kömürün yeni santral yapılarak kullanılmasını hedefliyoruz" dedi.

Yabancıların da büyük ilgisi var

Üretim özelleştirmelerine yabancıların da büyük ilgisi olduğunu anlatan Şimşek, "Santrallerin özelleştirilmesine ilgilerini her fırsatta belirten yabancı yatırımcıların bu ilgilerini devam ettirmeleri için üretim özelleştirmelerinde geri adım atılmaması ve yola kararlı bir şekilde devam edilmesi büyük önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, özelleştirme gelirlerini de değerlendirdi. Geçen yıl tarihi bir başarıya imza atarak 12,5 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirildiğini anımsatan Şimşek, "Bu yıl ise daha şimdiden 10 milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014'ün, rekor yılı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Herkes kazanacak

Söz konusu santrallerin özelleştirilmesiyle hem devletin hem vatandaşların hem de ihaleyi kazanan şirketin kazanacağını dile getiren Şimşek, özel sektörün bu alanı daha etkin ve verimli işleteceğini ifade etti.

Bu sayede yerli kaynak olan linyitin daha iyi değerlendirileceğini, kamunun üzerindeki mali yükten kurtulacağını ve bu sayede sadece hidroelektrik üretimine yoğunlaşacak Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) karlılığının artacağını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Linyitin daha iyi değerlendirilmesi arz güvenliğine katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda cari açığımızı da azaltacak. Ayrıca, özelleştirme programının devam etmesi, 2000'li yılların başında hedeflenen fakat AK Parti hükümetlerine kadar ilerleme kaydedilemeyen liberalizasyon sürecine, özel sektörün inancını artıracak ve yatırım planları üzerinde olumlu etki doğuracaktır. Yeni yatırımlar ise özel sektör tarafından yapılmaya devam edecektir."

Çalışanların haklarını koruyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılacak bu özelleştirmeler neticesinde, söz konusu yerlerde çalışanların hak kaybına uğramayacağını da belirterek, şöyle konuştu:

"Termik santral ihalelerinde, ilgili mevzuatın özelleştirme sonrasında çalışanlara sağladığı imkanlarla yetinmedik ve söz konusu ihalelere başlanılmadan önce aynı zamanda ilgili sendikalarımızın üst düzey yetkilileriyle toplantılar gerçekleştirilerek taleplerini aldık. Sendikalarımızın taleplerini titizlikle değerlendirdik ve Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ile İş Kanunu hükümlerinin elverdiği ölçüde söz konusu taleplerin tamamına yakını kabul ederek, ihale şartnamelerinde gerekli düzenlemelere yer verdik.

Diğer ihalelerden farklı olarak termik santral ihalelerinde, devir tarihinden önceki döneme ait olan kıdem tazminatlarından kamunun sorumlu olduğu esası getirildi. Ayrıca, bütün santral özelleştirmelerinde mevcut çalışan sayısının devralan yatırımcılar tarafından yüzde 95 oranında muhafaza edilmesi şartı da şartnamelerimizin önemli hususlarından bir tanesi. Yani buralardaki çalışanlarımızın haklarını büyük ölçüde koruyoruz."

Dengeleyici rolünü sürdürecek

Elektrik alanında serbestleşme süreci tamamlanana kadar ise kamunun, özellikle hidroelektrik santraller yoluyla vatandaşlar lehine dengeleyici rolünü sürdüreceğini vurgulayan Şimşek, liberalizasyon sürecine olan inançları ve bu doğrultudaki uygulamaların, elektrik sektörüne çok olumlu katkılar sağladığını ifade etti.

Bakan Şimşek, son 12 yılda tamamen özel sektörün yaptığı yatırımlarla elektrik üretimindeki kurulu kapasitenin iki katını aşarak 66 bin MW'a ulaştığını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya’da karbon gelirlerinde yeni rekor: 18,5 milyar avro

8 Ocak 2025 Çarşamba

Hatay, Ortadoğu ve Körfez’in lojistik merkezi olacak

5 Ocak 2025 Pazar

Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde kritik rol üstleniyor

5 Ocak 2025 Pazar

Volkswagen, üretim ve istihdamda büyük kesintilere gidiyor

27 Aralık 2024 Cuma

Ukrayna, Rus gazının Azerbaycan etiketiyle Avrupa'ya geçişini reddetti

27 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun