10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

Türkiye ve Irak arasında iki ülkenin ticaretini canlandırmak adına Kalkınma Yolu Projesi için mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani öncülüğünde, Körfez İşbirliği Konseyi ile Irak'ı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak mutabakat zaptı imzalandı.

Irak, Türkiye, Katar ve BAE’yi ilgilendiren proje, Irak'ın Basra kentindeki Büyük Faw Limanı'ndan Irak'ın Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul şehirlerinden geçerek Türkiye sınırına kadar 1.200 kilometrelik bir otoyol ve demiryolu kurma amacı taşıyor. Karayolu aracılığıyla Türkiye sınırından Türkiye'deki Mersin Limanı'na, oradan da İstanbul üzerinden Avrupa'ya ulaşacak bir koridor hedefleniyor.

Gerçekleşen imza törenine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim bin Seyf es-Sulayti ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Süheyl Muhammed el-Mezrui katılım sağladı.

Söz konusu anlaşma ile, taşıma süresinin 25 güne düşmesi ve Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolarlık bir hedefin söz konusu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu konuyla ilgili olarak, "Türkiye'nin yeni İpek Yolu olacak Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru kapsamında planlanan kara ve demir yolları için çalışmalarımızı başlattık. Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri, demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla Avrupa'ya ulaştıracak projelerin geniş bir coğrafyaya fayda sağlayacağını öngörüyoruz. Kalkınma Yolu Projesi'nin 1923 kilometrelik kara yolu koridoru için 1592 kilometrelik yolumuz mevcut durumda" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türkiye ve Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlanacağını belirten Uraloğlu böylece, Zengezur Koridoru'yla da Türkiye ile Orta Asya arasında yeni bir bağlantı kurulacağını ekledi. Bakan Uraloğlu, “Görüldüğü üzere Türkiye'nin sadece kendi içinde değil dünyaya entegre olduğu uluslararası ulaşımına öncelik veriyoruz" ifadelerine yer verirken, Şanlıurfa ile Şırnak Silopi'ye bağlı Ovaköy arasında 331 kilometrelik yeni bir otoyol yatırımı olduğunun bilgisini verdi.

4’lü mutabakat zaptı ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 yıl sonra ilk kez Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalandığı için önem arz etmekte. Bunun dışında yine gerçekleşen ziyaret sırasında enerji, ticaret, eğitim, turizm, spor, sağlık gibi pekçe alanda iki ülke arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek maksadıyla toplam 26 anlaşma imzalandı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Küresel demir cevheri fiyatları haftayı nasıl kapattı?

4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kenya'daki sel felaketi çelik sektörünü olumsuz etkiliyor

3 Mayıs 2024 Cuma

ArcelorMittal, Zenica tesisinde yer alan kok fırınını kapatıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Mega Metal’den 700 tonluk satış anlaşması!

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun